Kreeaatievieteit alom

03-03-2020: Creatieve begaafdheid in woorden samenvatten is een onmogelijke opgave.

Waag het voorzichtig om eenvoudige vragen te stellen aan iemand die in het bezit is van een hoge mate van creatieve gedachtes en je zult zien: een schouderophalende ja of nee zal een antwoord nooit of te nimmer opleveren. Je kunt een ja of nee eisen, maar een onherroepelijk ’ja maar……‘ zal altijd het hopeloze, geniale gevolg zijn.

Eén vraag brengt bij een creatieveling al snel de ene prikkelende gedachten na de andere voort.

Je raakt als vraagsteller al snel verzeild in een complex denksysteem, waarbij je al snel tot de conclusie komt dat een eenvoudige ja of nee inderdaad niet volstaat.

Eén vraag kan tienduizendhonderdenéén antwoorden opleveren, antwoorden die worden gecreëerd, gevormd en geplooid; het is amusement voor een spetterend volmaakt, dagvullend programma.

Creëren, combineren en verbinden is een levensmotto. Het is een soort dadendrang waar geen einde aan lijkt te komen. Het lijkt op ademhalen met creatieve gedachtes als eerste levensbehoefte.

Creatieve brainwaves een halt toeroepen werkt averechts. Het levert een grotere stimulans op om nog harder, genialer en complexer te denken.

Zinnen als ‘gaat niet; bestaat niet’.

Een nee staat garant voor Oost-Indische doofheid met wegdraaiende ogen en een diepe zucht.
Een ja wordt uitgebreid bediend.

Hokjes en geordende gedachtes zijn valkuilen waar een krejatievuling allergisch voor is.
Hokjes denken is strafwerk en onbegonnen werk voor deze ruimtedenkers.

Tienduizendhonderdenéén antwoorden worden gecombineerd met denkbeelden en een rijkelijke portie aan uitermate guitige fantasie.
Kleuren, klanken, geuren, smaken of lichte aanrakingen worden omgetoverd tot geniale, vaak niet begrepen gedachtes en gevoelens.

Een lichaam dat borrelt van zinderende, tomeloze energie: het spettert en knettert in de hersenpan, die overduidelijk de leiding heeft over een zelden stilzittend lichaam.

Emoties die rijkelijk worden gevoeld, maar waarbij het onbegonnen werk is om ze onder woorden te brengen omdat ze de lading nooit zullen dekken.

Een soort van geniale, zeldzame intelligentie die niet voorspelbaar is; jezelf kunt er geen vat op krijgen, laat staan een ander.

Gebeurtenissen worden omgezet tot levensechte verhalen; deze verhaalde gebeurtenissen zijn doordrongen van eerlijkheid, waarheid en rechtvaardigheid.
Met als onlosmakelijk eindresultaat dat er een conclusie tot stand is gekomen over de gebeurtenis, een conclusie die vaak een ander licht laat schijnen over het gebeurde.
Een conclusie die vaak ook een oplossing bevat.

Conclusies en oplossingen uit créaatieve breinen zullen warempel snoeihard, kristalhelder en uitermate fijngevoelig uitgeanalyseerde stukjes intelligent, vakkundig denkwerk bevatten.
Het zijn conclusies en oplossingen die een normaal gezond verstand vaak te boven gaan.

Giet er een sausje van tienduizendhonderdenéén intens gevoelde emoties overheen en samen vormen ze een intens, hoog-creatief begaafd brein.

Gevolg voor creeatieve denkers: dagdromen zonder je ook maar één minuut te vervelen. kopje thee erbij en je bent een zeer tevreden mens.
Wie zijn wij? De andersdenkende zielen, de dwarsdenkers, de irritantjes in een groep, de ja-loersmakend autonoom gedreven persoon, positief onaangepaste ongrijpbare persoonlijkheden, de kruidjes-roer-me-niet.

Is het gemakkelijk om creatief begaafd te zijn?
Nee, maar…..!
Is het leuk om creatief begaafd te zijn?
Ja, maar…..!

Herkenbaar?!
Laat de waarheid die jij ziet en beleeft jouw waarheid zijn en laat de waarheden van je mede-mens hun waarheden zijn; hiermee voorkom je een hele hoop ellende.

Anke van Geel

Reacties gesloten.