Dabrowskiaanse wandelingen

Ben je thuis in de natuur? En wil je weten wat Dabrowski’s gedachtegoed voor jou kan betekenen? Wandel mee op z’n Dabrowskiaans.

Ben je thuis in de natuur? En wil je weten wat Dabrowski’s gedachtegoed voor jou kan betekenen?

VerAnkerJe organiseert wandelingen met het gedachtegoed van Dabrowski als basis. De theorie van positieve desintegratie en de natuur horen bij elkaar en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik introduceer de theorie hier kort, zodat je alvast leert waarom deze zo verbonden is met de natuur en met begaafdheid.

De Poolse psycholoog en psychiater Kazimierz Dabrowski (1902 – 1980) was een muzikale, creatieve en filosofische intellectueel. Hij hechtte veel waarde aan warm omgaan met de medemens en het verkeren in intellectuele gemoedsrust.

Het doel van zijn theorie is om, mede op basis van zijn eigen levenservaringen, een algemene beschrijving te geven van menselijke ontwikkeling. Diverse geestelijke, sociale en lichamelijke groeiprocessen kunnen leiden tot persoonlijke ontwikkeling.

Zijn bevindingen worden gewaardeerd bij de begeleiding van begaafden. Zij vinden veel herkenning en erkenning in de omschrijving van de humanistische ontwikkelingspsychologie van Dabrowski. Dit komt onder andere door de gelaagdheid van de theorie, die reikt van reflexmatig tot meer wilsbekwaam en zelfsturend gedrag. Daarnaast komt dit door de hoge intensiteit waarmee hoogbegaafden de wereld beleven, die vaak zorgt voor overprikkelbaarheden.

Ook de natuur is meerlagig. Bladeren vallen van de bomen en gaan op in de aarde, waaruit nieuwe bomen ontstaan. Waar een plant groeit en zich ontwikkelt, blijft anderzijds iets fundamenteels en rudimentairs behouden. De desintegratie van vergankelijkheid gaat gepaard met vele groeidynamieken, elk aangepast op een niche in het grotere geheel van het ecosysteem.

Wandel mee op z’n Dabrowskiaans

Ben je begaafd? Wil je meer weten over de vijf ontwikkelingsniveaus en groeidynamieken van Dabrowski? Zoek je verdieping in je overprikkelbaarheden, oftewel overexcitabilities? Is jouw communicatie meerlagig en diepgaand? Wil je ervaren hoe desintegratie iets heel positiefs is? Wil je over dit alles uitwisselen met mij en anderen? En wil je inspiratie opdoen in de Limburgse natuur als metafoor van de TPD? Dan is mijn Dabrowskiaanse wandeling jou op het lijf geschreven.

Praktische informatie

De Dabrowskiaanse wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en begint aan de Mevrouw van de Meijstraat 23 te Geulle. Je krijgt daar eerst koffie en thee en een introductie van de TPD. Daarna gaan we op pad. Ben je slecht ter been? Ik zorg dan voor een verkorte of rolstoeltoegankelijke route.

Je bent zowel individueel als groepsmatig (maximaal 6 personen) welkom voor een Dabrowskiaanse wandeling. 

De data voor de wandelingen zijn in overleg. Geef me via onderstaand formulier je interesse in een Dabrowskiaanse wandeling door. Benoem in je bericht ook of je liever individueel of met een groep wandelt. In dat laatste geval mail ik je een datumprikker.

CONTACTFORMULIER

Reacties gesloten.